Over

Een bijzonder advocatenkantoor met een focus op de creatieve 'nachtindustrie'.

Gespecialiseerd in intellectuele eigendomsrechten in relatie tot muziek, entertainment, events, media, design, mode en fotografie. Adviseert en procedeert over de bescherming van creativiteit, concepten, muziekrechten, muziekcontracten, licenties, branding, merchandise, boekings- en managementcontracten, tariefgeschillen over muziekgebruik, samenwerkingsvormen, algemene voorwaarden, privacy, internet, social media, Big Data, portretrecht, vergunningen en overheden.

Schipper Legal vertegenwoordigt talloze clubs, festivals, events, DJ’s, VJ’s, producers, artiesten, management- en boekingskantoren, producenten, publishers en labels. Klanten die zich laten omschrijven als creatief, vooruitstrevend en internationaal. Do It Yourself. Do It Together.

Schipper Legal is een IE niche advocatenkantoor in Amsterdam. Een sparringpartner voor de lange termijn. Klantgericht, flexibel, persoonlijk, betrouwbaar en effectief. Spreekt de taal van de creatieve ‘nachtindustrie’. Schipper Legal is in 2013 opgericht door Bjorn Schipper.

Waar nodig schakelt Schipper Legal nationaal en internationaal met een slim netwerk van gelijkgestemde specialisten op het gebied van verzekeringen, fiscale en financiële zaken, bestuursrecht en merk- en modelregistraties.


Bjorn Schipper

Bjorn Schipper is advocaat sinds 2001 en gespecialiseerd in het recht van de intellectuele eigendom, muziek, entertainment, media, design, mode en fotografie. Bjorn staat ook bekend als de ‘Advocaat van de Nacht’. Een passende bijnaam die hij kreeg van de Nachtburgemeester van Amsterdam. Al ruim voor zijn rechtenstudie komt Bjorn in aanraking met elektronische muziek. Als tiener maakt hij eind jaren ’80 speciale mixtapes met opnamen van DJ-sets die op de radio werden uitgezonden. Later maakt hij als muziekliefhebber meters op dansvloeren in binnen- en buitenland. Zijn passie voor ‘de nacht’ ontstaat. In een tijd waarin Nederlandse DJ’s en dance events gestaag de wereld veroveren, weet hij tijdens zijn rechtenstudie zijn passie voor muziek te combineren met zijn kennis van het recht: bescherming van intellectuele eigendom.

 

“Ik werd tijdens een feest voorgesteld aan de Amsterdamse Nachtburgemeester Mirik Milan. Ik vertelde wat ik deed en hij brulde in mijn oor: ‘Dus jij bent eigenlijk advocaat van de nacht!’ Bron: De Ondernemende Advocaat

 

Aan de Universiteit van Amsterdam schrijft hij zijn afstudeerscriptie over de auteursrechtelijke en nabuurrechtelijke bescherming van draaikunst van DJ’s. In 2002 wordt zijn scriptie ‘Draaikunst of verdraaide kunst’ als tweeluik gepubliceerd in Ars Aequi. Zijn carrière start in 2001 bij Van der Steenhoven Advocaten in Amsterdam, waar hij zich vooral met bescherming van design bezighoudt. In 2007 focust hij zich meer op muziek en gaat bij Bousie Advocaten werken, een kantoor gespecialiseerd in media en entertainment. In 2013 richt hij Schipper Legal op. Daarmee heeft de creatieve industrie rondom ‘de nacht’ naast een eigen juridisch adviseur nu ook een eigen advocatenkantoor.

 “Ik ging tijdens mijn studie naar feesten, veel van mijn studiegenoten ook, maar bij vakken intellectueel eigendomsrecht ging het nooit over die muziek”, vertelt hij. “Dus legde ik met mijn scriptie zelf de link: ik betoogde hoe DJ’s in enkele uren door diverse platen te draaien eigenlijk hun eigen compositie maken, zoals een schilder dit op zijn doek doet of een muzikant zijn liedje schrijft. Schilderen met geluid, zeg maar. Een DJ zou voor zijn ‘compositie’ dezelfde rechten moeten hebben als die schilder of muzikant. Het zou voor mij een droomzaak zijn: een DJ bijstaan die zijn set aanmeldt als compositie bij Buma/Stemra en dan principieel nul op rekest zal krijgen.” Bron: De Ondernemende Advocaat

Muziekadvocaat in de media
Publicaties van Bjorn vind je onder andere in Muziekwereld, FRET, AMI en online op Boek9.nl, IE-Forum.nl, Auteursrechtdebat.nl, DJBroadcast International en Clublife EDM Magazine. Als entertainment advocaat neemt hij veelvuldig deel aan panels en verzorgt hij lezingen en workshops op muziekconferenties als ADE, Eurosonic/Noorderslag, Buma Music in Motion, Muzikantendag, Rotterdam Beats, Dancefair en Paaspop Academy. Verder geeft hij gastcolleges op hogescholen en cursussen aan juridische professionals.

Voor diverse media geeft Bjorn commentaar op actualiteiten op het gebied van muziek en recht. Zo geeft hij regelmatig interviews voor televisie (SBS Shownieuws, RTL Boulevard en RTV NH), radio (BNR, 3FM) en voor online en offline media (3voor12.nl, Volkskrant, NRC Next, DJBroadcast).

Bestuursfuncties
Als ervaren advocaat vervult Bjorn diverse bestuursfuncties. Zo houdt hij toezicht op de Nachtburgemeester van Amsterdam als lid van de Raad van Toezicht van de Stichting N8BM en is hij bestuurslid van de Vereniging Nederlandse Poppodia- en Festivals (VNPF). Daarnaast zit hij in de Raad van Toezicht van de Stichting Streetlab.

Lidmaatschap vakverenigingen
Bjorn is lid van een aantal specialistische vakverenigingen: de International Association of Entertainment Lawyers (IAEL), de Vereniging voor Auteursrecht (VvA) en de Vereniging voor Media- en Communicatierecht (VMC).